Artà

Sant Antoni és una gran festa molt esperada per el municipi d'Artà, ja que aquesta festa no només la disfruten els artanencs, sinó que moltíssima gent d'altres pobles venen per disfrutar-la. Aquesta festa se celebra el dia 16 i 17 de gener.

Coses que se fan abans de Sant Antoni

Dimoni de la Guàrdia Civil

Artà cada any una setmana antes del dia en que la festa comenci se sol vestir un dimoni que es troba davant la Guàrdia Civil. Aquest moment demostra a totes les persones que la gran festa s'està acostant i que cada vegada queda menys per que comenci.

Dia 16

Matí

Dia 16 per Artà és un dels moments més importants, perquè és quan surten els dimonis amb la banda de música a ballar pels carrers d'Artà. Dia 16 pel matí els dimonis més la banda de música més l'obreria se reuneixen molt prest a una casa per berenar junts i iniciar la festa.

A les 9:00 del matí s'inicia el primer ball, encara que és molt prest per moltíssima gent és un dels balls més impressionants i més emocionants perquè es quan s'inicia sa festa. Després els dimonis juntament amb la banda de música fan un llarg recorregut pel poble d'Artà, amb aturades perquè els dimonis puguin descansar i menjar un poc. El recorregut sol acabar sobre les 16:00

Aquest és el recorregut

Relacionat amb el tema de gent sol ser molt elevat. Artà és el lloc on hi sol haver més gent que viu aquesta festa, ja que és el únic lloc que es fa pel matí.

Capvespre

El capvespre a les 19:00 Artà els dimonis surten de ca l'obrer, acompanyats amb la banda de música, per assistir a la celebració de les completes a l'església. Els carrers estiran il·luminats amb bengales i amb molta gent ballant. A les 19:30 comencen les completes que és un acte relacionat amb Sant Antoni el patró dels animals, a on canten cançons "glosses" relacionades amb Sant Antoni.

En acabar els dimonis fan un ball davant l'església, que és el signe per encendre els foguerons. Als foguerons se caracteritzen per menjar, beure i cantar glosses, allà es sol fer menjar torrat amb el caliu del gran fogueró, acompanyat d'un tros de pa. Després de menjar, la gent comença a cantar glosses i pels nins petits venen els dimonis per poder fer-se fotos amb ells.

Fogueró

Dia 17

Dia 17 són les beneïdes. A les 9:00 del matí moltes persones surten amb carrosses per fer dues voltes al poble. La gent que no va amb carrosses sol posar-se al carrer per veure la gent. La tradició és que quan tu vas amb carossa has de cantar. Després d'haver fet les dues voltes s'aturen a un lloc per dinar de frit o sopes. Quan has acabat de dinar tornés agafar la carrossa i vas cap a l'ajuntament perquè el Papa te beneixi al animal, per això l'únic requisit per dur carrossa és dur un animal.

Carrossa

Després de tot els dimonis se reuneixen una altre vegada davant l'església per baixar cap a ca l'obrer per reconar-se i fins l'any que ve.

Tradicions

La tradició de Sant Antoni d'Artà és dur un mocador vermell i un camisa blanca. La festa de Sant Antoni per beure la tradició són les herbes, però els joves o adolescents solen dur pomada que és una fusió de xoriguer i llimonada.

Conseqüències

El que critica molta gent és el tema del alcohol. A la festa de Sant Antoni quan vas pel carrer veus molts de joves amb botelles d'herbes i pomades i al voltant de les 11 o 12 del matí ja estan tirats enterra amb un estat coma etílic. Això significa que algunes persones es perden aquesta festa i moltes vegades molesten a les altres persones que volen disfrutar-la

VISCA SANT ANTONI D'ARTÀ!!!!!!

Comienza escribiendo tu búsqueda y pulsa enter para buscar. Presiona ESC para cancelar.

Volver arriba